Telefonisch Thuiswerk Test uw vaardigheden Zelfstandig Administratief Thuiswerk

Starten met een WW of WAO Uitkering

Praltische informatie voor werkzoekenden naar thuiswerk

U heeft een WW of WAO-uitkering van UWV en u wilt weer aan de slag.
Dan kunt u overwegen zelfstandig ondernemer te worden en uw eigen bedrijf starten. Uw werkcoach helpt u hierbij. Lees hier wat er allemaal komt kijken bij het zelfstandig ondernemerschap. En welke gevolgen uw inkomsten uit uw eigen bedrijf hebben voor uw uitkering.

Heeft u een WW-uitkering en bent u van plan voor uzelf te beginnen? Onderzoek dan eerst of het ondernemerschap iets voor u is. En of uw idee kans van slagen heeft.
Klik hier om er alles over te lezen op de website van het UWV
Natuurlijk kunt u ook een afspraak maken met uw persoonlijke werkcoach bij het UWV.

Heeft u een Ziektewet- of arbeidsongeschiktheidsuitkering en wilt u voor uzelf beginnen? Bespreek dit dan met uw contactpersoon bij UW, of lees meer over de mogelijkheden op de website van het UWV.

Wist u dat in de startperiode u geen sollicitatie verplichting heeft? En dat wanneer u weinig of geen winst maakt u kunt terugvallen op uw uitkering?
Lees hier meer over de startperiode waarin u met behoud van uw uitkering kunt werken aan het opzetten van uw eigen onderneming.

Onderzoeksperiode

U krijgt tijd om uw idee te onderzoeken


U krijgt van UWV de tijd om te onderzoeken of een eigen bedrijf iets voor u is en of uw idee voor een bedrijf kans van slagen heeft. Bespreek dit met uw contactpersoon bij UWV. In de onderzoeksperiode kunt u bijvoorbeeld uw ondernemerskwaliteiten testen, uw idee verder onderzoeken of een ondernemingsplan opstellen. Ook kunt u in deze periode uitzoeken of voorzieningen voor uw ziekte of handicap vergoed worden. 
We bepalen in overleg met hoe lang u de tijd krijgt. Bovendien kunt u met uw contactpersoon afspreken dat u in de onderzoeksperiode niet hoeft te solliciteren. Zo heeft u meer tijd om uw bedrijf goed op te zetten. 
Besluit u na de onderzoeksperiode dat een eigen bedrijf toch niet iets voor u is, dan verandert er niets aan uw situatie. U ontvangt uw uitkering en heeft dezelfde rechten en plichten als voor de onderzoeksperiode. 

Urenopgaaf UWV

Belangrijk om te weten als u start vanuit een uitkeringssituatie

Wanneer u vanuit een uitkering start als zelfstandig ondernemer, dan moet u aan UWV en aan de Belastingdienst alle uren doorgeven die u aan uw bedrijf besteedt. Dus niet alleen de uren waarin u in uw eigen bedrijf werkt, maar ook de uren die u bijvoorbeeld besteedt aan uw administratie, studie of het binnenhalen van opdrachten. 

UWV berekent op basis van uw urenopgaven de hoogte van uw uitkering. De Belastingdienst bekijkt op basis van uw urenopgave of u in aanmerking komt voor een zelfstandigenaftrek. Dat betekent dat u minder belasting hoeft te betalen als u in uw als zelfstandige meer dan 1.225 uren per jaar aan uw eigen bedrijf heeft besteed. U geeft dit aan op uw aangifte inkomstenbelasting.
Uw urenopgaven aan UWV en aan de Belastingdienst worden met elkaar vergeleken en mogen, behalve als het om de reisuren gaat, niet van elkaar verschillen. Als blijkt dat er verschillen zijn kan dat voor u financiële gevolgen hebben.
Het kan betekenen dat u te veel ontvangen uitkering moet terugbetalen. Of dat u te weinig betaalde belasting alsnog moet betalen. Houd er rekening mee dat UWV en de Belastingdienst uw reisuren verschillend beoordelen.

Bij UWV moet u uw reisuren opgeven als uren besteed aan uw onderneming, behalve als het om woon-werkverkeer naar een vaste werkplek gaat. De Belastingdienst kent deze voorwaarde niet. Bij de Belastingdienst kunt u al uw reisuren aan uw eigen bedrijf toeschrijven. 

Klik hier voor meer informatie

Beperk uw financiële risico's

Het belang van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Voor u uw onderneming start is het belangrijk om u bewust te zijn van de, eventuele, financiële risico's die u loopt.
Als zelfstandig ondernemer is uw privé vermogen niet gegarandeerd veilig (dit gaat pas spelen wanneer u grote zakelijke schulden heeft opgebouwd). Het is dus raadzaam om uw situatie te bekijken en te beoordelen of, en hoeveel, risico's u loopt.
Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan hebben de beslissingen die u als (aankomend) ondernemer neemt ook invloed op de financiële positie van uw partner.

Vergeet zeker ook niet om te kijken naar de mogelijkheden om uw inkomsten te verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Start uw eigen zaak

  • Start uw eigen zaak

    Laat uw droom uitkomen: Al binnen een jaar uw eigen succesvolle zaak. Wij helpen u om vanuit uw hobby of liefhebberij uw eigen bedrijf op te richten. Middels onze unieke opleidingen vergroten wij uw vakkennis en helpen wij u bij het opzetten van een eigen zaak. We leren u hoe u met weinig geld klanten binnenhaalt en succes hebt.
    Klik hier voor meer informatie

Blijf op de hoogte


- actuele banen
- gratis toegang
- thuiswerk OK


Privacybeleid

Voor meer informatie over cookie based advertenties van Google of het afmelden hiervoor klik op deze link.